Névtörténet

A családnevének eredetének kutatása

Az egész szolgáltatás a
NÉVTÖRTÉNETI KUTATÓ KÖZPONT-MAGYARORSZÁG illetve a
HISTORICAL RESEARCH CENTER-HUNGARY adatbázisán alapul.

Tudja, Ön honnan származik?
– Mi lehet a családja eredete?
– Honnan származik a neve?
-Vagy csak szeretne egy különleges ajándékot szerettének?

– Hol lehet ennek utánanézni? Nálunk: info@generaciok.com címen.

Segítőnk:

A választ egy olyan floridai alapítású cég: Historical Research Center (HRC) adja, amely 1988-ban alapítottak és ma már öt kontinens 26 országában működtet megközelítőleg 500 irodát. Az adatbázis a világ egyik legnagyobb könyvtárát tudhatja a magáénak, amelyben egészen a középkorig visszamenő dokumentumok találhatók.
A kutatók munkáját segítik az egykori kivándorlók adatai, régi vitorlás hajók utas listái és az adott régióra jellemző nyelven íródott kiadványok.
A névtörténeti kutatások nem keverendők össze magával a családkutatással mely egyetlen – pontosan meghatározott – család múltból ránk maradt emlékei alapján folyik. A családkutatás, vagyis “genealógia” két görög eredetű szóra vezethető vissza, melyek közül az első jelentése “család”. A másik megegyezik a magyar “beszélni” igével, mutatva az emlékezet döntően beszédében, társadalmi érintkezésen való átörökítését.
Az írásbeliség egyik legkorábbi emléke az Ótestamentum, mely számos héber családfának a részletes ismertetésével szolgál, mint például: Ádám, Noé, vagy Ábrahám. Az ó-görög, ó-római mondákban szintén sok utalást találhatunk egyes családok eredetére, mely legtöbbször valamely istenséggel hozható összefüggésbe. Mindez mutatja azt az emberre oly jellemző érdeklődést, amit a nevünkkel kapcsolatosan érzünk. Ehhez az érdeklődéshez alkalmazkodva az elmúlt évek során a Historical Research Center folyamatosan bővítette a ma már egyedülálló családnév történeti adatbázisát, melyben több mint egy millió családnév részletes és pontos történelmi háttere szerepel.
A könyvnyomtatás előtti időkben a kereszténység tett sokat a nevek fennmaradásáért, melynek papjai- akár a születésnél, akár a temetésnél álltak mellettük- pontosan feljegyeztek mindent.

A családnevek eredetük szerint négy csoportba sorolhatók:

– Földrajzi hovatartozás
– Rokoni kapcsolat
– Becenév
– Foglalkozás szerinti eredet.

Nagyon gyakori-az esetek 90 százaléka-, hogy az egyes névtörténetekhez címer is tartozik. Ez nem jelentette azt, hogy egyben nemessé is lett avatva, mert ez utóbbit viselője valamely jelentős cselekedetével érdemelhette ki. Maguk a címerek a kereszténység elterjedésével váltak fontossá, amikor a lovagi páncél elrejtette viselőjét. Funkciója a megkülönböztetés volt, és nem a díszítés.
Később a középkor folyamán ezek a jellegzetes szimbólumok külön nyelvezetet alakítottak ki, melynek megértésében a helyi hagyományok mellett
általános szabályok is érvényesülnek. A heraldika sajátos szókincse a korai heroldok (hírnökök, kikiáltók) feladatával kapcsolatos, akik a nagyrészt írástudatlan hallgatóság számára tömören mutatták be az adott címer viselőjét.

Leggyakrabban feltett kérdések:

Minden családnévhez van címer?

Címer csak a nevek 92 százalékához tartozik és ezekből nem mind van nyomtatható állapotban, mert a heraldikai festők kézzel festik a címereket és a sisakdíszeket az eredeti leírás és /vagy rajzolat alapján, majd digitalizálják. Jelenleg több mint 600 ezer címer áll rendelkezésre.

A világon minden tájáról találhatók családnevek az adatbázisban?

Igen, jelenleg több mint egymillió név van az adatbázisban a világ különböző részeiről. Egyidejűleg a Historical Research Center rendelkezik a névtörténet területén a világ egyik legnagyobb könyvtárával, amely sok millió további név eredetéhez biztosít hozzáférést.
A családnév többsége európai eredetű, de számos Ázsiában, a Közép-Keleten és a Távol- Keleten felkutatott névvel is találkozhatunk.

Teljesen hiteles, eredeti forrásból származók-e a névtörténetek?

Igen, minden névtörténetünk egyedileg kutatott a vevőnk megrendelésére. Minden tény, ami a névtörténetben szerepel, azért került említésre, mert jelentéssel, fontossággal bír az adott név történetét illetően.

Tartozik-e címer a családnévhez?

Az általános hiedelemmel ellentétben az általunk kutatott nevek több, mint 90%-hoz, tartozik címer, igaz (lásd feljebb:) Ez nem jelentette azt, hogy egyben nemessé is lett avatva, mert ez utóbbit viselője valamely jelentős cselekedetével érdemelhette ki.

Lehet-e egy névhez tartozóan több címer?

Igen, gyakran több címer is megjelenik egy bizonyos névhez tartozóan. Valamely család különböző ágai, vagy meghatározott személyei gyakran külön-külön saját címerrel rendelkeznek.

Kutatásaink során mi jellemzően a családnévvel kapcsolatosan fellelhető legkorábbi címerre hivatkozunk.
Mi a teendő, ha a nevem nincs a Kódexbe?
Az adatbázisban eddig még nem szereplő nevek kikutatására is van lehetőség. Ez általában 6-12 hetet vesz igénybe.

Ezeknek a családnevek történetének a hivatalos kikérése a Névtörténeti Kutató Központ – Magyarország központból történik.

Sokféle és változatos művészi kivitelben tud megjeleníteni névtörténeteket és címereket; illetve ezek kombinációit, amelyeket valóban \”névre szóló\” ajándéknak érez a tulajdonosa.

2. Rendelési feltételek:

1. E-mailbe kérje meg a kért családnevet. info@generaciok.com
2. Kb.72 óra alatt kapjuk meg az alap információt.
Mely ingyenes.(tartalmazza: a legkorábban bejegyzett dátumot és helyet)
3. Megrendelés: Család nevet megrendeli a
kiválasztottak alapján.(lásd lejjebb): (egy-egy
Családnévre rendelhető).
4. 2 féle keretezést választhat hozzá: antikoltat
vagy modernt. A paszpartu színe nem választható
mivel az eredeti színvilágot fogja követni.

3. Árak: Egy-egy családnévre rendelhető:


 

Szolgáltatás Ár
Standard Családnévtörténet (35,5cmx28cm) 7.790Ft
Bővített Családnévtörténet (44,5cmx54,6cm) 10.900Ft
Standard Családnévtörténet fordítása 3.500Ft
Bővített Családnévtörténet fordítása 5.500Ft
Standard Családnévtörténet és Normál méretű címer 16.890Ft
Standard méretű címer (35,5cmx28cm) 10.900Ft
Nagy méretű címer (54,6cmx44,5cm) 19.900Ft
Festett címer 28.000Ft
Hímzett címer (23cmx20cm) 29.000Ft
Modern keret paszpartuval Ár
Standard Családnévtörténet+Normál méretű Címer keretezése:(kb.:75cmx43cm)(függ, hogy legyen e benne aranyozott csík-e.) 10-12.000 Ft
Bővített Családnévtörténet+Nagy méretű címer keretezése 34.000 Ft
Antikolt keret paszpartuval Ár
Standard Családnévtörténet+Normál méretű Címer keretezése 18.000 Ft
Bővített Családnévtörténet+Nagy méretű címer keretezése: 40.000 Ft

Ha a kiválasztott családnév nem szerepel az adatbázisban, családnévkutatást lehet kérni: 100 Dollár (magyar forintban fizetendő) kb. 20.000Ft. Ez tartalmazza a családnév felkutatását és standard családnévtörténet elkészítését. Kedvezmény: magyarra való fordítása ez esetben 3.500 Ft helyett: 0 Ft. Felkutatásának várakozási ideje kb.12hét.

Választhat antikolt és modern keretet is. A paszpartu színe nem választható, mivel az eredeti színvilágot követi.

-Keretezés:

Egybe és külön-külön is keretezhető. (pl.: Külön a családnévkutatást és külön a címert, vagy ha ketten kapják esküvő-házassági évforduló alkalmából készíttetik a hölgy lánykori nevét és a férj családnevével: 2 családnevet egy keretben és a 2 címert is egy keretben,…)

Máshogy szeretné kereteztetni, kérjük, jelezzék, így egyedi árat tudunk számolni.

Ha kérdése van, forduljon bizalommal hozzánk: info@generaciok.com</+*

06/30-582-8638